فیزیولوژی ورزشی
فهیمه کاظمی
چکیده
هدف: خرفه خواص ضد هایپرگلیسمی و ضد هایپرلیپیدمی دارد. تمرین تناوبی با شدت بالا (HIIT) با افزایش اکسیداسیون چربی در مدت زمان کوتاهتری باعث کاهش وزن میشود. در پژوهش حاضر، تأثیر مکمل خرفه و HIIT بر کنترل گلیسمیک و دیسلیپیدمی در دانشجویان دختر چاق ارزیابی شد. روششناسی: در مطالعهای تجربی، 42 دانشجوی دختر چاق (میانگین سنی 23 سال و شاخص توده ...
بیشتر
هدف: خرفه خواص ضد هایپرگلیسمی و ضد هایپرلیپیدمی دارد. تمرین تناوبی با شدت بالا (HIIT) با افزایش اکسیداسیون چربی در مدت زمان کوتاهتری باعث کاهش وزن میشود. در پژوهش حاضر، تأثیر مکمل خرفه و HIIT بر کنترل گلیسمیک و دیسلیپیدمی در دانشجویان دختر چاق ارزیابی شد. روششناسی: در مطالعهای تجربی، 42 دانشجوی دختر چاق (میانگین سنی 23 سال و شاخص توده بدنی (BMI) 47/1 ± 78/31 کیلوگرم بر مترمربع) انتخاب و به چهار گروه کنترل، مکمل، تمرین و مکمل با تمرین تقسیم شدند. مکمل شامل روزانه دو کپسول 5/0 گرمی خرفه و تمرین شامل HIIT (با شدت 75 تا 90 درصد ضربان قلب بیشینه) به مدت 8 هفته بود. شاخصهای آنتروپومتریک، گلوکز و چربیهای پلاسما قبل و بعد از آزمون اندازهگیری شد. دادهها با آزمون آماری تحلیل واریانس دوطرفه با اندازهگیری مکرر تجزیه و تحلیل شد. یافتهها: تفاوت معنیداری بین وزن، BMI، گلوکز، تریگلیسیرید (TG) و کلسترول- لیپوپروتئین با چگالی بالا (HDL-C) در چهار گروه وجود داشت (05/0P<)، به گونهای که وزن، BMI، گلوکز،TG در سه گروه نسبت به گروه کنترل کاهش معنیداری و HDL-C افزایش معنیداری یافت (05/0P<) و این تغییرات در گروه مکمل با تمرین نسبت به گروه مکمل و تمرین به تنهایی بیشتر بود. ولی، تفاوت معنیداری بین کلسترول تام (TC) و کلسترول- لیپوپروتئین با چگالی پایین (LDL-C) در چهار گروه وجود نداشت (05/0<P).نتیجهگیری: مصرف همزمان مکمل خرفه و HIIT میتواند تأثیر بیشتری بر بهبود کنترل گلیسمیک و کاهش دیس-لیپیدمی در دانشجویان دختر چاق نسبت به مصرف مکمل و HIIT به تنهایی داشته باشد.